utorak, 6. srpnja 2010.

Stari dobri recepti...

Drage moje, ja vam sve recepte držim na kompu za razliku od moje mame koja je to sve fino bilježila i ostavila pisani trag. Dakle, iza mene nema pisanog traga niti će ko moći naslijediti recepte, ako nešto ne poduzmem, npr. isprintam i ukoričim. Jako volim spremati ona starinska jela, pa sokove koji se prave bez konzervansa a ne kvare se....pa zimnice itd.
Nedavno sam dobila veću količinu crnog i crvenog ribiza...Koliko je zdrav ne trebam pisati jer su to već ispisali mnogo stručniji ljudi od mene...Kažu da je crni zdraviji od crvenog....ali ja taj ukus ne volim ali ako je nešto zdravo zašto da ne pojedem ili popijem :)))
Najbolje bi bilo jesti tako svježe ili svježe iscijeđen sok...ali kako ja nemam mjesto gdje bih to skladištila bez kuhanja odlučila sam se napraviti sok koji se kuha.
Vjerujem da vas većina zna kako se pravi sok od voča ali evo kako sam ga ja radila po starom isprobanom receptu.
Recept ide ovako:
  • 2kg ribizle
  • 800 ml vode
  • 1 kg šećera
  • 2 limuna sa koricom (po mogućnosti neprskana,u suprotnom bolje koricu skinuti)
  • 3 vrećice vanilin šećera

Ribizle sam oprala i prelila odgovarajućom količinom vode, dodala limun isjećen na komade...i kuhala dok bobice nisu popucale...To bude jako brzo. Zatim sam propasirala ribizle.
Dobivenom soku sam dodala šećer i  vanilin šećer...i kuhala dok se sav šećer ne otopi.
I na kraju taj vreli sirup sam usula u tople boce .
Ovaj sirup je srednje gust, vjerovatno bi bio gušći da sam ga dulje kuhala, ali se pitam šta bi to zdravo ostalo u njemu. Mislim da je ovako sasvim ok.
Za posluživanje razrijedim ga sa običnom vodom ili mineralnom (po ukusu onog koga pije)...dodam kriškicu limete i leda...i sok je za čistu 5. Osvježavajući, prirodan i što je najvažnije ukusan.
 
Cheers!!!
vaša

¸


Broj komentara: 11:

  1. Hvala draga, na odlicnom receptu:)
    pusa:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Phoenix,
    This is a great idea for aromatic juice. I like good old recipes too -
    greeting and a hug, Diana

    OdgovoriIzbriši
  3. Eto draga - vidiš da ima tvojih pisanih tragova diljem neta ... a naslijedit će onaj tko će biti informatički pismen :) ili želiš i sama se baciti u spisateljske vode i napisati kuharicu by Phoenix!?

    Vjerujem da ti je ovaj sok odličan. Zamisli, ribiz nikad nisam koristila... ali znam da je jako zdrav!

    OdgovoriIzbriši
  4. Mljac, već mogu osjetiti okus svježeg voća. Hvala ti za ovaj recept! Pusa velika

    OdgovoriIzbriši
  5. škicni moj blog ima nešto za tebe:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Mmmm,fino. .a sad svrati malo kod mene na blog i preuzmi nagradu. .podzrav. .

    OdgovoriIzbriši
  7. Evo mene opet, skokni na moj Tres chic. Čeka te nagrada. p.s. Draga Phoenix, nikada se nisam tako dobro osječala kada bi se s nečim "zarazila" (joj, kako ovo zvući, ali me sigurno razumiješ). Pusa i lijepi pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  8. MMMMmmmm, njami.

    Svrati na moj blog, tamo te čeka nagrada. :))
    Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  9. Draga Phoenix, dodji na moj blog, imam nesto za tebe:)))

    OdgovoriIzbriši
  10. Draga Phoenix, da znaš da ću ga spremiti :)
    Fino, fino, fino :D

    OdgovoriIzbriši

Welcome to my world.....of crafting that is.
I am glad you stopped by.
Your comments are welcome and
appreciated.