subota, 24. siječnja 2009.

Kako mramorirati????

Kao što sam i obećala, ovdje ću u par sličica i par rečenica pojasniti tehniku mramoriranja.
Za mramoriranje su potrebne uljne boje na bazi razrjeđivača i vode. Ovom tehnikom možete bojiti i dekorirati sve vrste plastičnih predmeta, kao i staklo, metal, kamen, keramiku, papir, tekstil). Posebno zanimljivi efekti koje kistom teško da možete postići dobivaju se marmoriranjem pvc oblika (jaja, kugle), svijeća, poklon papira, čestitki i sl. Uz dodatno aranžiranje vrpcama, glitterima i sl. postaju originalni, unikatni ukrasi ili pokloni.
1.Pripremite jednu veću posudu sa odstajalom vodom – da se slegne evtl. kamenac i nestanu mjehurići – voda je sobne temperature.


2. Pipetom nakapajte par kapi boje (Easy Marble ili Magic Marble) na površinu vode – boja pliva po površini. Bitno je da se ne stavlja previše boje jer se neće postići pravi i lijepi efekti – bolje manje, a s iskustvom ćete sami utvrditi koja količina je optimalna.

3. Preporuka je uzeti 2 ili 3 skladne boje – više vrsta boje – manja kontrola nad konačnim rezultatom.

4. Štapićem (tankim ili sa čačkalicom) lagano treba promiješati boje po površini vode, nikako kroz vodu – šare možete izvoditi po vašem izboru – u krug, spiralne, streličasto i sl. – time ćete otprilike stvoriti šare koje će se preslikati na predmet koji uranjate u vodu.

5. Predmet se potpuno uroni u vodu, i odmah vadi van, otrese od viška vode i stavi negdje sa strane da se suši. Predmet se uranja vertikalno u posudu, a prilikom vađenja može se vaditi na isti način kako je uronjen (vertikalno) ili ga lagano zarotirati.

6. Kod svakog predmeta treba paziti kako ga držati za vrijeme uranjanja i prethodno osigurati mjesto gdje ćete ga ostaviti da se suši – za marmoriranje PVC jaja ili kugli ili sličnih predmeta koja imaju otvore najpraktičnije je nabosti ih na štapiće za ražnjiće, te držeći ih za štapić uroniti u vodu, a zatim izvaditi i zabosti u komad stiropora ili teglicu sa zemljom i ostaviti da se suše. Vrijeme sušenja je barem sat vremena, ali može trajati i duže, naročito ako je sloj boje deblji.

Ovu tehniku i nije tako teško izvesti. Treba strpljenja i naravno iskustva.
Ako ne probamo, ako se ne potrudimo ništa od posla. U početku se dešava svašta, od toga da dobijemo šare koje nismo željeli do mjehurića koji nam ostaju bijeli pa do zgrušavanja boje na nekim mjestima (to se moze vidjeti na ovoj zadnjoj slici)... Ali vrijedi pokušati, šare koje se dobiju jednostavno se ne mogu drugačije ni uraditi...

Neka vam je sretno, ukoliko krenete u avanturu Mramoriranja.

2 komentara:

Welcome to my world.....of crafting that is.
I am glad you stopped by.
Your comments are welcome and
appreciated.